Полъх за промяна

ПРЕКРАСНИТЕ РАЗКАЗИ НА СЪНЧО

Докато Сънчо бе малък, децата никога не лягаха навреме и лудуваха до късно, въпреки молбите или упреците на майки и татковци, на баби и дядовци. Но Сънчо порасна и хукна по Земята, за да се запознае с всички дечица, послушни или немирни. Той се сприятели с повечето от тях и нощем им дарява цветни сънища, със забавления и увлекателни истории. Разказва за царе и царици, за юнаци и за страхливци, за горски и за морски обитатели, за търсачи на съкровища и пътешественици в непознати страни. През деня, докато почива, Сънчо се рови в огромна библиотека и издирва нечувани приказки. Той знае колко деца го очакват с нетърпение. Случва се някои да не се радват, когато прекъсват игрите им на най-интересното място и да се въртят недоволни в леглото. За тях Сънчо подготвя необикновени разкази. И те заспиват неусетно, унесени от приключенията, въпреки обещанията да не мигнат цяла нощ.

Сънчо не се безпокои за палавите деца. Той знае, че те ще израстат смели и умни и ще се сътворят наяве нещо от сънищата си. Но на Земята има и други деца, които тревожно се взират в мрака, измъчвани от тайни безпокойства. Малко ли неща могат да смутят невръстните душици? Има случаи, когато и възрастните не знаят как да постъпят, а какво остава за тях... Сънчо се приближава предпазливо към развълнуваните същества. Той наднича в скромните домове и вижда широко отворените очи в тъмното. Вместо да разказва весели случки, Сънчо пошушва тихи думи на надежда. Разтревожените малчугани узнават, че не са сами и че някъде имат приятел, който обезателно ще ги намери и ще им помага срещу тъгата. Печалните мисли се разсейват и уморените телца се отпускат в постелята.
И докато разтревожените дечица заспиват за кратък отдих, на друго място, бъдещи герои сънуват непознати страни и смело се намесват в неочаквани събития. Те закрилят някого, мил и беззащитен. На сутринта малките храбреци разказват приключенията пред родителите си. И възрастните слушат с усмивка, уверени, че децата им ще помогнат в беда на нуждаещите си.