Лотарията

Това е история за едно необикновено момиче. Нейното име е Ана Страшимирова . За нея накратко -живее в малък град. Баща и бе следовател майка и учителка по история , дядо и генерал герой от войната. Бе от добре осигурено семейство с почтени родители. Живееше в красива къща и имаше приятни съседи един от които бе Петър Тя си бе играла с него в детските години но постепенно спря да излиза с него тъй като той не бе от готините..Споменах ли ,че тя бе красива. Това бе едно от нещата наследени от майка и.. Получаваше всичкото внимание в училище бе отличничка учителите я харесваха - момчетата също но за момичетата не бе така. Жените я мразеха и се страхуваха от нея. Мечтаеха и въздишаха всички момчета от училище.. Но напразно Тя бе умна и не вярваше на техните обещания за любов и щастлив семеен живот.Малко хора виждаха най- ценното в нея- добрината Мечтаеше да стане лекар и да направи модерна болница за социално слаби в града.. Тя искаше да помага на хората и се записа медицина. За изненада на близките и те я приеха и тя отиде да живее в София Там срещна Филип асистент по анатомия и бързо се влюби в него.Почнаха да излизат.На Ана и се искаше да повярва на всяка негова дума.Излизаха често, въпреки ,че тя трябваше да учи.Той бе амбициозен, алчен и красив. Опасна комбинация. Искаше да запише докторантура , дори мечтаеше някога да стане професор. Той искаше Ана да стане лекар и да работи в столицата.Времето минаваше и Ана завърши 5 курс..Бе рождения и ден.Колежката и донесе кекс със свещичка и я накара да си пожелае нещо. Тя духна свещичката и си пожела - Да намери истинска любов.

После излязоха да се почерпят На пък към вкъщи минаха покрай едно тото и двете с Ана решиха да си пробват късмета.. Ана пусна своя фиш в чантата и забрави за него. Тази седмица бе много натоварена. Имаше изпити и домашни. На връщане от скучната лекция видя тото и се сети че има фиш. Влезе да го провери и настана страшна олелия. Бе спечелила 10 милиона лева. Мислеше си как може да направи всичко , което си поиска.Сети се за мечтата да лекува бедните в малкия град. Отиде при Филип да му каже страхотната новина.
- Спечелих от тото 10 млн. .лева-. направо каза тя.
- Но това е страхотно скъпа можем да направим толкова неща със сумата да си купим луксозно жилище , кола да обиколим света аз ще стана професор, а ти блестящ лекар в частна клиника.
-Аз си мислих за нещо друго Филип .Имам една мечта да направя клиника за социално слаби с най основна грижа за тях. Мислех да се прибера у дома след като взема изпитите.
-Ти си луда Можеш да имаш всичко. За какво ти е да се занимаваш с болестите на бедните. Държавата да се оправя Ние трябва да мислим за нас. Не искаш ли семейство Ана? Аз мога да ти го дам . Само не прави глупости.
-Решила съм го Фил. Имам всичко трябва да дам на другите. В петък заминавам при нашите. Да им го съобщя след месец ще съм дипломиран лекар и смятам да се прибера.
- Ама ами ние?
Тя бе видяла алчността в очите му и разбра , че отново не е открила любовта В петък се качи в автобуса с мрачно предчувствие. Ами ако и там не намери подкрепа и спокойствие какво ще прави. Тя взе решение каквото и да стане да изпълни детската си мечта. Бедните пациенти имаха нужда от нея.
Техните я обичаха все пак бе любимото им дете, а и вече бе богата.Трябваше да я подкрепят.. Когато каза на майка си ,че е спечелила от лотарията реакцията силно я изненада
- Страхотно сега можеш да си почиваш и да пътуваш стига толкова си учила Искам внуци трябва и да попътуваш малко. Какво мисли Филип сега ще се ожените нали - много мило момче.
- Мамо, с Фил се разделихме .Помниш ли че започнах да уча медицина за да помагам. Смятам да направя клиника за бедни в града
-Не говориш сериозно Ти си красива а вече и богата не се занимавай с глупости
-Не мамо твърдо съм го решила.
-Твърдоглава си като баща си Говори ли с него
-Не не съм Оставям това удоволствие на теб Аз излизам.
-Къде отиваш?
-Ще разгледам един парцел подходящ за болницата.
-Не бързай дъще.
-Ще говорим после мамо.
В това време влезе баща и.
-Здравей миличка накъде така Излизам тате а вие си поговорете с мама Добре пази се.
Леко затваряйки вратата тя чу майка си да казва Тя се е побъркала трябва да направим нещо Звънна ли на Филип Не но ще го направя някой трябва да я вразуми
Ана Разгледа имота бе пълна развалина но и харесваше Въздуха бе чист а гледката невероятна Изведнъж чу машини .В съседния парцел се строеше. Погледна нататък и замръзна Това не беше ли Пепи.
- Пепи?
-Ана?
- Какво правиш тук?
-Строя къщата си ще стане прекрасно.А ти?
- Оглеждам имота. Мисля да построя болница за бедни.
-Но това е чудесно винаги си била добра с хората.
-Но не и с теб нали Спряхме да излизаме още в 7 клас заедно защото не беше от готините
-Това е минало искаш ли да пием по чай предната част на къщата вече е готова.Хайде влизай -Станало е много уютно значи вече няма да живееш срещу нас
- Да реших да се преместя тук имам строителна фирма и обслужвам района а ти какво прави д-р Страшимирова тук?
-.Казах ти вече че искам да направя болница .
- Мислих ,че се шегуваш.Как смяташ да я финансираш
-Не чули аз съм богата Спечелих 10 мил от тотото и с тях мисля да направя болницата
- Какво мислят вашите?
-Че съм луда разбира се но аз съм решила. Каза че имаш строителна фирма Какво ще кажеш да я построиш ти
-Сигурна ли си.Разбира се че ще ти помогна
След няколко часа в дома на Ана
-Ало Филип обажда се майката на Ана Смятам че трябва да дойдеш до тук Имам предложение за теб Да разбира се ще те очакваме
След 2 часа Филип седеше в хола на Страшимирови.
Около масата седяха дядото , бащата и майката на Ана
-Филип извикахме те за да ни помогнеш. Ана очевидно не е добре Решихме че трябва да я прегледа специалист и ти трябва да ни помогнеш. Почнала е да харчи от спечелените пари купила е онзи пушунак на края на града. Всички решихме чуе такива средства трябва да се управляват разумно. Смятаме че ти ще си добра партия за нея и ,че с 5 млн. може да живеете добре а останалите да разпределите на роднините.Трябва да е час по скоро преди да е изхарчила всичко.
-Мисля че за другата сряда мога да го уредя.
Зад врата Ана чу всичко.
Не можеше да повярва ,че собствените и родители от алчност са готови да я изкарат луда. Но нямаше да получат нищо. И дъщеря нямаше да имат. Отиде при нотариуса и написа завещание. След нейната смърт да бъде оставено цялото и имущество на общината само ако създаде болница за бедни. Иначе парите отиват във фонд за лечение на деца из цялата страна. След като приготви всичко реши че не и се живее повече взе едно въже и се качи на тавана Завърза въжето и го сложи около врата.
В това време дойде Петър
-Искам да говоря с Ана г-жо Страшимирова
- Заповядай Пепи, Ана е горе.
Пепи се качи на горния етаж и замръзна от гледката Ана тъкмо риташе стола на импровизираната си бесилка
-Какво правиш ?Ана дишай спокойно. Седни тук и ми кажи какво мислеше че правиш
Не ми казвай че искаш наистина да сложиш край на живото си
-Те искат да ме освидетелстват Пепи за да ми вземат парите. Ако го направят не мога да имам болница
-Не се тревожи всичко ще измислим Ти си лекар не могат така спокойно да те освидетелстват иди при колегите си и им разкажи всичко
Бори се момиче.
Тя така и направи отиде в София и говори с лекарската комисия Техните и Филип не можеха нищо да направят тя се яви пред комисия предварително и взе документи че е нормална Пепи и предложи подслон докато направи болницата И не само подслон той и предложи сърцето си и безкористна любов. Тя постепенно повярва в любовта След време дори успяваше да проведе кратък разговор с близките си без да се измъчва. И така в един слънчев в ден в двора на новата болница” Вяра надежда и любов “ Доктор Страшимирова каза "да" и се прибра с Петър у дома. Кой казва ,че желанията не се сбъдват.